Wegetarianizm. Z czym to się… je?

Diety bezmięsne mają różne oblicza – zarówno kulinarne, jak i kulturowe. Dziś taki sposób odżywiania jest promowany coraz częściej, nawet przez niektórych liderów życia publicznego. Budzi to mieszane uczucia, nawet u samych… wegetarian.

W masowym przekazie społecznym pojawia się coraz więcej wątków związanych bezpośrednio lub pośrednio z wegetarianizmem – mówi się o tym, że to dieta  bardziej przyjazna dla środowiska, nie tylko dla samych zwierząt, ale również stanu powietrza, wody czy gleby. Wegetarianizm często „występuje” również w kontekście ekonomicznym.

Idea tego ruchu, znana od wieków, zakłada przede wszystkim możliwość świadomego wyboru takiego sposobu odżywiania i stylu życia. Wegetarianizm obligatoryjny? To niekoniecznie może, a nawet powinno, się udać.

Warto jednak przedstawić wiele niewątpliwych atutów takiej diety i skłonić wahających się do podjęcia próby wprowadzenia jej elementów do codziennego jadłospisu.

Nie ma na to lepszego sposobu niż przygotowanie wegetariańskich dań – prostych, smacznych, zdrowych i tanich, które mogą stanowić atrakcyjną alternatywę, nie tylko dla dań mięsnych, ale również innych artykułów spożywczych – typowej żywności przetworzonej, będącej bardziej produktem przemysłowym, niż pełnowartościową żywnością.

Wegetarianizm dla zabieganego faceta?

Mogłoby się wydawać, że dania wegetariańskie, szczególnie te codzienne, nie na specjalną okazję, są skomplikowane i drogie. Trudno o bardziej błędny pogląd. Jest odwrotnie.

Dania wegetariańskie mogą być proste, tanie, smaczne i zdrowe. Aby je sporządzić, wystarczy nawet kilkanaście minut, o ile zaopatrzymy się w kilka podstawowych składników. Jeśli chcemy rozpocząć swoją przygodę z tym typem kuchni, warto również posiadać niektóre przyprawy, których nie brakuje nawet w każdym, najmniejszym, osiedlowym sklepie spożywczym.

Wegetariańska baza

Jaki powinien zatem być podstawowy „zestaw” każdego wegetarianina, dzięki któremu w kilka chwil stworzy zdrowe i smaczne danie – zarówno śniadanie, obiad, jak i kolację oraz alternatywne i pełne zdrowych składników odżywczych przekąski?

– rośliny strączkowe (fasola, soczewica – w różnych kolorach i odmianach, groch). Są to rośliny pełne białka, ale również wielu innych składników niezbędnych dla zdrowia i dobrze przyswajalnych. Będą bazą do świetnych dań jednogarnkowych, past i pasztetów, a nawet deserów.

– kasze (m.in. jaglana, zwana królową kasz, m.in. ze względu na jej odczyn zasadowy, bardzo rzadki w naszym pożywieniu, a niezwykle ważny dla zdrowia).

– przyprawy (szczególnie te, które są wyraziste pod względem smaku i aromatu, np. pieprz i kurkuma, stanowiące idealne połączenie (warto stosować je razem, zwiększa się wówczas wchłanianie kurkuminy, wspierającej odporność  i hamującej rozwój komórek nowotworowych), curry, papryka, mieszanki ziół – np. prowansalskich, kuchni polskiej, włoskiej, indyjskiej – garam masala, bazylia, oregano, cząber, tymianek.

– czarna sól (Kala Namak), mająca charakterystyczny jajeczny posmak, zdrowa i idealna do sporządzania dań wegańskich, w których zastępuje jajko.

– nieaktywne płatki drożdżowe, zdrowe, „naśladujące” ser żółty, pełne żelaza, selenu i cynku – idealnie „podkręcające” smak potraw, przede wszystkim w diecie wegańskiej (pozbawionej składników odzwierzęcych).

blender

Nie pomyliliśmy się – dzięki temu prostemu urządzeniu szybko urozmaicimy naszą tradycyjną dietę o zdrowe dania kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. W kilka minut przygotujemy np. doskonałe pasty do kanapek – świetną alternatywę dla mięsnych pasztetów.

Zacznij swoją przygodę z wegetarianizmem

Tak – dla wielu osób – wegetarianizm jest swoistą kulinarną przygodą, która już sama w sobie stanowi atrakcyjne urozmaicenie codziennego życia.

Wegetarianizm ma tę zaletę, że często łączy smak i zdrowie. Warto więc spróbować wegetariańskich przysmaków, które można przygotować bardzo szybko.

Wege-pasztety i pasty kanapkowe

Absolutnym hitem, który w ostatnich latach święci prawdziwe triumfy jest smalec z fasoli. W wersji szybszej i nieco mniej zdrowej można skorzystać z białej fasoli w puszce. Wystarczy ją zblendować, dodać do wcześniej przygotowanej cebuli usmażonej na oleju, zetrzeć połowę startego jabłka, doprawić szczyptą soli i majerankiem. Wszystko wymieszać. Przełożyć do słoiczka. Polać niewielką ilością oliwy. Smalec do złudzenia przypomina ten tradycyjny.

Podobną pastę wykonamy z fasoli czerwonej – blendując ją z niewielką ilością przecieru pomidorowego, ząbkiem czosnku, z dodatkiem pieprzu, majeranku, papryki w proszku (najlepiej wędzonej) i ewentualnie – suszonych pomidorów. Warto też dodać niewielką ilość musztardy.

Bardziej wartościowe dla zdrowia są pasty z suchej fasoli, którą namaczamy na noc, żeby rano, w kilka minut, stworzyć ciekawy dodatek do „zwykłych” kanapek.

W tym celu warto również namoczyć na kilka godzin ziarna słonecznika (pół szklanki). Następnie zblendować je z wodą i olejem, dodać nieco pieprzu, ewentualnie również soli, zieloną cebulkę lub szczypiorek. Taka pasta przypomina smak pasztetu drobiowego, jest jednak o wiele zdrowsza.

Wegetariańskie dania jednogarnkowe

Prosty, tani i zdrowy sposób na wegetariański obiad? Zacznijmy od dań jednogarnkowych – tu bazą będzie np. czerwona soczewica, której nie trzeba wcześniej moczyć, wystarczy gotować ją na bieżąco, dodając do garnka ulubione warzywa (marchew, seler, pietruszkę, cebulę albo por, paprykę i pomidory – np. z puszki albo passatę lub przecier), ulubione przyprawy i kilka ząbków czosnku. W ten sposób szybko przygotujemy idealną zupę na jesienny i zimowy obiad – sycący, smaczny i wspierający odporność.

Lubisz dania typu leczo i risotto? Są równie smaczne w wersji wegetariańskiej (bez dodatku mięsa), ale nie wszyscy wiedzą o tym, że te powszechnie znane dania można urozmaicić, zastępując np. nie do końca zdrowy ryż – różnymi kaszami. W ten sposób powstanie wyjątkowo smaczne: pęczotto (zamiast ryżu – gruba kasza jęczmienna typu pęcak) albo kaszotto (każdy inny gatunek kasz, np. mazurska-jęczmienna, gryczana biała, jaglana lub bulgur).

Kuchnia wegetariańska daje wiele możliwości komponowania różnych wariantów mniej lub bardziej znanych potraw. Wystarczą składniki bazowe i szczypta kulinarnej wyobraźni!