Alarmujące wzrosty cen owoców i warzyw w 2024 roku – niektóre produkty zwiększyły swoją wartość o 60%

Sezon jesienny, obejmujący wrzesień i październik, przynosi ze sobą obfitość różnorodnych owoców i warzyw, takich jak dynia, gruszki, śliwki czy winogrona. Jednakże w 2024 roku konsumentów spotkał niemiły zaskok – ceny tych produktów uległy znacznej modyfikacji. Statystyki sugerują, że niektóre z nich stały się droższe nawet o 60% w stosunku do dwóch poprzednich lat.

Informacje zebrane na podstawie paragonów zgromadzonych za pośrednictwem aplikacji PanParagon pokazują zdecydowane podwyżki cen owoców i warzyw w sezonie jesiennym 2024 roku. W analizowanym badaniu uwzględniono paragony z września miesięcy: 2022, 2023 oraz 2024. Przedstawione wyniki są medianą cen z wymienionych okresów. Do porównania uwzględniono produkty takie jak winogrona, imbir, gruszki, dynia hokkaido, cukinia, figi, śliwki, brzoskwinie, kalafior, maliny oraz cebula żółta. Analiza wskazuje na istotny wzrost cen w stosunku do lat poprzednich.

Badanie ujawnia, że ceny niektórych produktów w ciągu dwóch ostatnich lat poszły w górę aż o 60%. Szczególnie dotknęło to winogron zielonych – cena za kilogram tego owocu wzrosła z około 5,99 zł w 2022 roku do 9,59 zł w 2024 roku. Podobna sytuacja dotyczy imbiru – jego cena wzrosła z 14,99 zł za kilogram do 23,99 zł, co również stanowi wzrost o 60%. Inne produkty, które zdrożały, to m.in. śliwki (40 proc.), brzoskwinie (37,6 proc.), kalafior (33 proc.), maliny (28,6 proc.) oraz gruszki (16,7 proc.).

Jednak nie wszystkie jesiennie produkty zdrożały. Cebula żółta stała się tańsza o 38% w porównaniu do roku 2022. Cena fig spadła o około 20%. Ceny dyni hokkaido oraz cukinii utrzymane zostały na takim samym poziomie jak dwa lata wcześniej.

Porównując ceny warzyw i owoców z rokiem 2023, również możemy zaobserwować znaczące podwyżki. Na przykład, ceny winogron wzrosły o 60%, a kalafiora o 47%. Inne drożejące produkty to maliny (28,6%), cukinia (25%), brzoskwinie (22%) oraz śliwki (17%). Natomiast ceny dyni hokkaido wzrosły o 10%. Ceny imbiru poszły w górę o 4%, a figi o 20%, podczas gdy cebula żółta zdrożała o 36% w porównaniu do roku poprzedniego. Cena gruszek pozostała bez zmian.