Jak zacząć sezonową lub całoroczną działalność gastronomiczną? Oczywiście od znalezienia odpowiedniego zaplecza: miejsca, w którym można przygotowywać oferowane posiłki. Wyszukanie odpowiedniego lokalu może graniczyć z cudem. Wynajem oznacza też spore koszty. To niestety zniechęca wielu przedsiębiorców, którzy dopiero startują ze swoim pomysłem na biznes. Alternatywą są mobilne kontenery gastronomiczne. Zobacz dlaczego!
Czym jest mobilny kontener gastronomiczny?
Kontener kuchenny to rozwiązanie, które docenią szczególnie osoby ceniące czas i oszczędności. Jest doskonałym pomysłem na zorganizowanie sezonowego biznesu gastronomicznego. Dzięki mobilności taki obiekt może zostać posadowiony w dowolnym miejscu, by następnie zostać przetransportowany do innego punktu.
Kontener gastronomiczny spełnia wszystkie wymogi sanitarne. Dlatego bez przeszkód można w nim przygotowywać posiłki. Dzięki możliwości wyposażenia go w klimatyzację i ogrzewanie stanowi pomieszczenie całoroczne – spełni swoje zadanie niezależnie od panujących na zewnątrz warunków pogodowych.
Kontener gastronomiczny może być wykorzystany na wiele sposobów – jako mała gastronomia, ale także stołówka pracownicza. Sprawdzi się na placach budowy, kempingach, polach namiotowych – wszędzie tam, gdzie pojawia się potrzeba zaplecza gastronomiczno-sanitarnego, socjalnego. Szybki montaż, możliwość posadowienia w dowolnym miejscu, niższe koszty niż w przypadku korzystania z przestrzeni w budynkach to zdecydowanie największe zalety tego rozwiązania.
Budowa i wyposażenie kontenera gastronomicznego
Pawilon gastronomiczny od G-CON jest zbudowany z sześciu pomieszczeń – umywalni, kuchni, dwóch toalet, przedsionka i przedpokoju. To przestronne i użyteczne wnętrze, które zostało zaaranżowane funkcjonalnie, a jednocześnie nie zajmuje dużo przestrzeni. Kontener jest w pełni wyposażony, dlatego może być użytkowany bezpośrednio po montażu. Jest tu dostępne podłączenie do zasilania energetycznego umożliwiające korzystanie z ogrzewania i oświetlenia (3 lampy, 3 grzejniki), a także podłączenie do sieci wodno-kanalizacyjnej oraz niewielkie okna zapewniające dopływ dziennego światła.
Istnieje również możliwość zainstalowania systemu wentylacji i klimatyzacji – taka usługa jest wykonywana na zlecenie klienta. Kuchenka, umywalki, zlewozmywaki, w pełni wyposażone toalety pozwalają na zastosowanie kontenera w działalności gastronomicznej. Kontener można dostosować do indywidualnych wymagań, tak by spełniał wszelkie oczekiwania i odpowiadał konkretnym potrzebom biznesowym.
Dlaczego warto postawić na mobilny kontener gastronomiczny?
Kontener gastronomiczny to funkcjonalne i uniwersalne rozwiązanie. Jedną z ważniejszych zalet jest jego mobilność – można go posadowić w dowolnym miejscu, nawet na nierównym gruncie. Kontener może być przenoszony i wykorzystywany w różnych lokalizacjach w zależności od potrzeb klienta. Ta elastyczność sprawdzi się szczególnie w przypadku sezonowej działalności gastronomicznej – punkt może wędrować wszędzie tam, gdzie będzie zapotrzebowanie na usługi.
Niewątpliwymi atutami kontenera są również solidność wykonania, wytrzymałość i odporność na zmienne warunki pogodowe. Kolejną zaletą jest niski koszt inwestycji – wynajem kontenera oznacza znacznie mniejsze wydatki niż wynajem lokalu. Zaoszczędzone przez firmę środki mogą być przeznaczone na rozwój działalności, zakup towarów, zwiększanie kompetencji kadry pracowniczej.
Kontenery mają budowę modułową, co oznacza, że mogą być ze sobą dowolnie łączone. Pozwala to na zwiększenie przestrzeni, jeśli będzie to konieczne. To daje przedsiębiorcy swobodę działania.
Kontener gastronomiczny – o czym jeszcze warto wiedzieć?
Decydując się na korzystanie z kontenera gastronomicznego, przedsiębiorca zyskuje nie tylko elastyczne, funkcjonale i wszechstronne rozwiązanie. Może również dowolnie łączyć usługi – wybrać cykliczne sprzątanie kontenera, wynajem schodów, montaż klimatyzacji, a nawet zdecydować o wyborze konstrukcji o niestandardowych wymiarach.
Kontener gastronomiczny umożliwia szybkie i sprawne rozpoczęcie działalności, pozwalając zacząć zarabiać na gotowaniu bez konieczności szukania lokalu czy ponoszenia wysokich kosztów najmu.